تاریخ محاسبات بخش دوم چرتکه
به نام خدا
تاریخ محاسبات بخش دوم چرتکه
در مورد چرتکه و سایر ابزارهای محاسبه و تاریخچه کامپیوتر ، می توانید به پست " انقلاب اسمبلی " در همین وبلاگ وحیدمی ، مراجعه فرمایید .
البته عنوان پست را به زبان انگلیسی نوشته ام یعنی به این شکل :
Assembly Revolution
بعدا آدرس دقیق پست " انقلاب اسمبلی " را در همین پست ؛ خواهم آورد .
فعلا در مورد چرتکه بعنوان نخستین کامپیوتر و ابزار محاسبه در تاریخ ، به رفرنس های زیر مراجعه نمایید :
https://ucmas.ir/fa/blog/what-is-abacus
https://en.wikipedia.org/wiki/Abacus
abacus یعنی چرتکه
گویا نخستین شکل چرتکه ، در میان کشورهای خاور دور یعنی ژاپن و چین باستان ، اختراع شده است .
البته در ایران باستان نیز اشکالی از چرتکه وجود داشته است و امروزه نیز در ایران و چین و ژاپن و بسیاری از کشورها ، چرتکه هنوز هم بعنوان نخستین و قدیمی ترین کامپیوتر دستی تاریخ ، برای محاسبات ساده بکار می رود .
شاید چرتکه تنها کامپیوتر تاریخی و باستانی است که بعد از گذشت هزاران سال ، هنوز هم توسط برخی افراد بکار می رود و هنوز منسوخ نشده است .
شاید سادگی و کوچکی و قابلیت حمل چرتکه از اسرار بقای آن باشند و اگر کامپیوترهای امروزی نیز به شدت ساده و کوچک و قابل حمل شوند و به سیستم عامل وابسته نباشند و محاسبات را به شکلی ساده انجام دهند ، همانند چرتکه عمری ابدی و جاودانه داشته باشند و هرگز منسوخ نشوند .
شاید کامپیوترهای کوانتومی که جدیدترین ابزارهای محاسباتی می باشند و دیر یا زود سوپرکامپیوترهای قدرتمند امروزی را از رده خارج خواهند کرد و در دنیای دیجیتال و زبانهای ماشین و اسمبلی ، یک انقلاب جدید ایجاد می نمایند ، بتوانند همچون چرتکه ، عمری ابدی داشته باشند .
البته زبان ماشین بعنوان یک زبان همه منظوره و بعنوان اولین و آخرین زبان دنیای برنامه نویسی ، کماکان و تا ابد بتواند حضور خود را اعلام کند و از بلایی به نام محاسبات کوانتومی جان سالم بدر ببرد !
زبان ماشین بعنوان یک زبان باستانی و ماقبل تاریخ و زبان فلسفه و عرفان و ادیان و مذاهب و زبان خیر و شر و درستی و نادرستی ، زبان مشترک بین خدا و انسان و کامپیوتر است و شک ندارم که هیچ چیز حتی محاسبات کوانتومی قادر نیست زبان ماشین را منسوخ کرده و از رده خارج کند .
بهرحال برای برنامه نویسی با زبان ماشین کامپیوترهای کوانتومی نیز فکری در سر دارم که بعدا به شما خواهم گفت !!
بهرحال تاریخ مستند و دقیق محاسبات که قابل استناد و دقیق باشد به چرتکه برمی گردد .
قبل از چرتکه تقریبا هیچ کامپیوتر یا ابزار محاسباتی توسط بشر اختراع نشده بود .
چرتکه برای اعداد ، ارزش مکانی قائل است .
در این مورد می توانید به وبسایت بالا و نیز به ویکی پیدا و سایر وبسایتهای تخصصی رجوع کنید .
اما سیستم شمارش در چرتکه هرچه که باشد شکلی از اشکال زبان ماشین است .
زیرا زبان ماشین بر مبناهای مختلفی بنا شده است :
1- مبنای دسیمال یا ده تایی :
مبنای دسیمال یا ده تایی ، قدیمی ترین و رایج ترین مبنای زبان ماشین است و از هزاران سال پیش تا به امروز ، توسط انسان بکار رفته است.
در برنامه نویسی نیز وقتیکه با اعداد سرو کار داریم فارغ از اینکه از کدام زبان برنامه نویسی استفاده می کنیم ، خواسته یا ناخواسته از زبان ماشین استفاده می کنیم یعنی همان سیستم دسیمال یا ده تایی
دسیمال یا ده تای یعنی اعداد 0 تا 9 یا اعداد 1 تا 10
این سیستم ، رایج ترین و نخستین شکل از زبان ماشین است که هنوز هم توسط انسان بکار می رود و در ماشین حساب و چرتکه نیز کاربرد دارد .
اما کامپیوترهای امروزی ، بجای دسیمال ، از باینری یعنی دوتایی 0 و 1 برای شمارش و محاسبات و سایر عملیاتها استفاده می کنند .
کامپیوترها از سال 1935 میلادی یعنی از زمان اختراع نخستین کامپیوتر دیجیتال تاریخ توسط دکتر کنراد زوس -konrad zuse- دانشمند آلمان نازی - شهر برلین ، تا به امروز یعنی سال 2025 میلادی ، از سیستم باینری استفاده می نمایند.
تمام کامپیوترهای دیجیتال تاریخ ، از سال 1935 میلادی یعنی سال اختراع زبانهای ماشین و اینستراکشن ( اسمبلی ) ، تا امروز یعنی تا سال 2025 میلادی و تا قبل از فراگیر شدن کامپیوترهای کوانتومی ، از زبان ماشین و بر مبنای باینری استفاده می نمایند .
من خودم شخصا با چرتکه کار نکرده ام و نمی توانم دقیقا بگویم که سیستم محاسباتی چرتکه به چه شکلی است اما این را می دانم که زبان شمارش در انسان و میمون ، زبان ماشین و براساس دسیمال است .
یعنی از 1 تا 10
اعداد 1 تا 10 در دنیای میمون و انسان ، شکل دسیمال زبان ماشین را تشکیل می دهند .
اعداد 0 تا 9 در دنیای کامپیوترها از سال 1935 میلادی تا به امروز ، شکل دسیمال زبان ماشین را تشکیل می دهند .
سیستم دسیمال توسط تمام زبانهای برنامه نویسی سطح پایین و سطح بالا و توسط انسان و میمون بکار می رود و رایج ترین و قابل فهم ترین شکل زبان ماشین محسوب می شود
بنابراین سیستم دسیمال زبان ماشین یعنی اعداد 1 تا 10 از میلیونها سال پیش یعنی از زمان خلقت میمون و انسان ، تا به امروز بکار رفته و بکار می رود و بکار خواهد رفت .
2- مبنای باینری
در مورد مبنای باینری یا دو تایی 0 و 1 ، گویا چارلز بابیج ، پدر کامپیوتر و مخترع نخستین کامپیوتر مکانیکی جهان ، در قرن نوزدهم میلادی یادداشتهایی برجا گذاشته است که این یادداشتها بعدا توسط دکتر کنراد زوس ، پدر کامپیوتر و مخترع نخستین کامپیوتر الکترومکانیکی تمام دیجیتال جهان و مخترع زبانهای برنامه نویسی ماشین و اسمبلی ، این مبنا را به شکل عملی در نخستین کامپیوتر دیجیتال جهان یعنی کامپیوتر Z1 پیاده سازی کرد .
بعد از دکتر کنراد زوس ، دکتر آتاناسوف و سایر دانشمندان علوم کامپیوتری ، مبنای باینری را بکار گرفتند تا به امروز که این مبنا ، رایج ترین مبنای زبان ماشین و محاسبات در کامپیوترها می باشد .
باینری یعنی دوتایی .
باینری در علم کامپیوتر یعنی ارقام 0 و 1
مبنای باینری از ابداعات چارلز بابیج بود که بعدا بصورت عملی و واقعی توسط دکتر کنراد زوس در کامپیوترها بکار گرفته شد .
امروزه نیز مبنای باینری در کامپیوترها بکار می رود .
البته مبنای باینری توسط کامپیوترهای کوانتوم به چالش کشیده شده است اما بعید است که از بین برود .
3 - اوکتال
در مورد این مبنا فقط این را می دانم که منسوخ شده و در هیچ کامپیوتری بکار نمی رود اما ما می توانیم این مبنا را در هگز ادیتورها و سایر ابزارهای برنامه نویسی بکار گیریم اما نهایتا به مبنای باینری ترجمه خواهد شد .
زیرا کامپیوترهای دیجیتال از سال 1935 میلادی تا به امروز ، فقط مبنای باینری را بکار می گیرند .
لذا سایر مبناهای زبان ماشین از قبیل دسیمال و هگزادسیمال و اوکتال ، توسط خود پردازنده ی کامپیوتر ، به مبنای باینری ترجمه می شود
3 - هگزادسیال :
هگزادسیمال یعنی شانزده تایی یعنی ارقام 0 تا 9 و حروف A تا F
مبنای هگزادسیمال ، بنا به برخی نوشتارها ، در دهه 1950 میلادی ابداع شد و به حرف Z ختم می شد.
اما در دهه 1960 میلادی ، شرکت IBM تمام شرکتها را وادار کرد که مبنای هگزادسیمال زبان ماشین را تغییر دهند و بجای حروف X و Y و Z ، حروف E و D و F را بکار گیرند .
از دهه 1960 میلادی تا به امروز ، تمام سازندگان کامپیوتر ، از مبنای جدید هگزادسیمال استفاده می نمایند .
مبنای هگزادسیمال ، پایه و اساس کار با هگز ادیتورها محسوب می شود و رایج ترین شکل زبان ماشین است که عملا بکار می گیریم زیرا ساده و کوچک و قابل فهم و قابل بخاطرسپاری است و فراموش نمی شود
در این مورد یعنی زبان ماشین و کامپیوتر دیجیتال ، در پست های بعدی بصورت مفصل تر می نویسم .
این پست و شاید پستهای بعدی ، اگر به چرتکه مربوط باشند بعدا و با تکمیل اطلاعات شخصی ، کامل خواهند شد .
البته من چرتکه ندارم لذا مجبورم به منابع آنلاین مثل ویکی پدیا استناد کنم .
بنابراین من مجبورم خیلی سریع از روی چرتکه عبور کنم و به کامپیوترهای پیشرفته تر برسم
آدرس پست انقلاب اسمبلی :
https://vahidmy.blog.ir/post/Assembly-Revolution