تاریخچه انواع حافظه
به نام خدا
تاریخچه انواع حافظه
۱. کارت پانچ
پانچ = سوراخ . سوراخ کردن
قدیمی ترین و نخستین حافظه در تاریخ کامپیوترها ؛ کارت پانچ می باشد که از جهاتی بسیار شبیه به کارت حضور و غیاب ادارات و سازمانها بودند .
نخستین کارت پانچ ها در اوایل دهه چهل میلادی توسط شرکت معروف و پرسابقه آی بی ام؛ در کامپیوترهای مختلف از جمله انیاک و کامپیوترهای سری آی بی ام بکار گرفته شدند .
در این کارتها از زبان برنامه نویسی ماشین و در فرمت باینری یعنی ارقام صفر و یک استفاده می شد .
۲. نسل بعدی حافظه های کامپیوتر ؛ نوار مغناطیسی بود که بسیار شبیه نوار حلقه فیلم سینمایی بودند اما مغناطیسی بوده و حجم فراوانی از دیتا را در خود نگه می داشتند .
نوار مغناطیسی نیز نخستین بار در اوایل دهه پنجاه میلادی توسط شرکت آی بی ام ساخته شده و بکار گرفته شد .
هم اکنون نیز در اواخر سال ۲۰۲۲ میلادی ؛ شرکت آی بی ام کماکان از نوار مغناطیسی برای مقاصد آرشیو و بایگانی استفاده می کند .
۳. هارد دیسک
نخستین هارد دیسک تاریخ ؛ که به شکل یک مکعب مستطیل در ابعاد یک متر در نیم متر بود و بیش از ۱۰۰۰ کیلوگرم وزن داشت و با لیفتراک یا جرثقیل جابجا می شد در سال ۱۹۵۶ میلادی توسط شرکت آی بی ام اختراع شد .
شرکت آی بی ام این هارد دیسک غول پیکر را که فقط ۳ مگابایت ظرفیت داشت به شرکتهای متقاضی بصورت ماهیانه اجاره می داد .
هارد دیسک هنوز هم در سال ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ میلادی ؛ پرطرفدارترین و رایج ترین شکل حافظه می باشد و گویا عمر ابدی دارد!
۳. فلاپی دیسک
در مورد مخترع فلاپی دیسک به منبع موثق و دقیق دست نداشتم . ولی بهر حال بعید نیست که فلاپی دیسک نیز توسط یکی از مهندسین آی بی ام اختراع شده باشد .
آخرین فلاپی دیسک ؛ رسما در سال ۲۰۰۵ میلادی به تاریخ پیوست و منقرض شد .
۴. لوح فشرده
در مورد مخترع یا تاریخ دقیق اختراع لوح فشرده به منبع دقیق و موثق برخورد نکردم .
لوح فشرده یعنی سی دی و دی وی دی و بلو ری به دلیل اینکه یک کالای مصرفی و یکبار مصرف و بی کیفیت و به شدت آسیب پذیر بود و خیلی سریع خش می خورد و خراب می شد خیلی زود توسط حافظه فلش یعنی فلش مموری یا کول دیسک و البته هارد اکسترنال و دیسک جامد یا SSD ؛ از رده خارج شد و به تاریخ پیوست .
۵. حافظه فلش
نخستین حافظه فلش نیز توسط شرکت آی بی ام و البته توسط یک دانشمند مسلمان مصری و یک دانشمند کره ای در دهه پنجاه میلادی اختراع شد .
حافظه فلش همانند کارت پانچ براساس کدهای باینری زبان ماشین رفتار می کند .
حافظه فلش صدها مدل مختلف دارد و به شدت رایج و محبوب است :
از قدیمی ترین انواع حافظه فلش دهه پنجاه میلادی شرکت آی بی ام تا نخستین فلش مموری یا کول دیسک که توسط یک دانشمند ژاپنی شرکت آی بی ام در شرکت توشیبا و در دهه هشتاد میلادی ساخته شد تا دیسک جامد یعنی SSD که جدیدترین و سریعترین و محبوبترین شکل حافظه فلش می باشد تا مموری کارت گوشی های هوشمند و غیرهوشمند و انواع کارت حافظه در دستگاههای مختلف و حتی حافظه فلش درون هارد دیسک و تراشه های روی مادربورد کامپیوتر و حافظه های RAM و ROM کامپیوتر و بایوس و تراشه های روی مادربورد و حافظه دوربین دیجیتال و دستگاههای توکار و روبات ها و لوازم خانگی و صنعتی و پزشکی و انواع کارت صدا و کارت گرافیک و سایر کارتهای درون کامپیوتر و حافظه اصلی و جانبی گوشی هوشمند و .... همگی از فناوری حافظه فلش استفاده می کنند .
بنابراین پیش بینی کارشناسان مبنی بر این است که به زودی ؛ حافظه فلش به تنها مدل حافظه در دنیا تبدیل می شود و به سلطنت هشتاد ساله هارد دیسک مکانیکی و گردان ؛ خاتمه می دهد !
اما از آنطرف قضیه ؛ شرکت معروف وسترن دیجیتال قصد دارد هارد دیسک های مکانیکی و البته دیسک جامد فلش اینترنال و اکسترنال با ظرفیت بالای بیست و چهار ترابایت را به زودی به بازار روانه کند .
هرچند که همین حالا یعنی سال ۲۰۲۲ میلادی نیز می توانید هارد دیسک مکانیکی اکسترنال با ظرفیت بیست و چهار ترابایت را از سایت دیجی کالا سفارش بدهید و خریداری نمایید .
در دیجی کالا ؛ ابزارها و حافظه هایی فروخته می شود که در قوطی هیچ عطاری نمی توان یافت !!
مثل امضای دیجیتالی سخت افزاری یا توکن و موارد مشابه یا کیف پول ارز دیجیتال که البته برخی از اینها حافظه ندارند و به درد سازمانها و موسسات و شرکتها و وزارتخانه ها و بانک ها می خورند .
همه نوع دیسک و حافظه مکانیکی و فلش را می توانید از دیجی کالا خریداری نمایید .
بنابراین بعید است که هارد دیسک مکانیکی به این زودی توسط دیسک جامد یا فلش مموری ؛ از گردونه رقابت حذف شود. خصوصا که در ساختمان هارد دیسک مکانیکی ؛ از حافظه فلش نیز استفاده می شود .
بنابراین من معتقدم که هارد دیسک مکانیکی و گردان ؛ پا به پای کول دیسک یعنی فلش مموری و دیسک درایو جامد یعنی SSD به جلو پیش می رود و بر روی لبه فناوری قرار دارد و عمری ابدی خواهد داشت .
استفاده از حافظه فلش در معماری هارد دیسک مکانیکی و گردان ؛ ضامن بقای عمر این رسانه ی قدیمی و محبوب ؛ می باشد .
+
+
+
نکته :
فلش = سریع . فوری . آنی
+
+
ایده :
استفاده همزمان از هارد دیسک مکانیکی و کول دیسک یا همان USB !!
متاسفانه دیسک حالت جامد یا SSD که براساس حافظه فلش و کول دیسک ساخته شده عمر کوتاهی دارد و در مقابل نوسانات برق یا قطعی ناگهانی برق و دفعات فراوان نوشتن و خواندن ؛ بی دفاع است و دیتا را از دست می دهد و زود خراب می شود .
همچنین دیفراگ کردن دیسک جامد یک کار خطرناک است و موجب خرابی دیسک جامد می شود .
من خودم تجربه دیفراگ کردن فلش مموری را دارم . خیلی زمانبر و دشوار است و اصلا توصیه نمی شود .
تعداد دفعات خواندن و نوشتن در حافظه های خانواده ی فلش ؛ اندک است لذا حافظه فلش عمر کوتاهی دارد .
از حافظه فلش خصوصا SSD بهتر است فقط برای نصب سیستم عامل استفاده کرد .
فایلهای شخصی خود را روی هارد دیسک مکانیکی یا فضای ابری ذخیره و آرشیو کنید .
حافظه های فلش خصوصا SSD به دلیل ناپایداری و حساسیت در مقابل نوسانات برق و ضعف در نگهداری دیتا و استفاده از بارهای الکتریکی و گیت نند برای خواندن و نوشتن و مشکلات مربوط به این گیت ؛ اصلا به درد آرشیو و بایگانی نمی خورند .
.
اگر نظر مرا خواسته باشید باید بگویم هارد دیسک عمر ابدی دارد . پس برای آرشیو منحصرا از هارد دیسک استفاده کنید .
اگر دستگاهتان از قبیل ضبط صوت یا پخش خودرو یا تلویزیون یا هر دستگاه کوچک ؛ درایو دیسک گردان هارد دیسک ؛ ندارد از فلش مموری برای آرشیو کردن فایلهای شخصی استفاده نمایید .
فلش مموری یا کول دیسک ؛ تنها رقیب هارد دیسک محسوب می شود .
بعید است که دیسک حالت جامد یا SSD به این زودی بتواند هارد دیسک را منقرض نماید .
+
+
سلب مسوولیت :
این یک تاریخچه نبود بلکه فقط یک مرور کلی و نظر شخصی بود . لذا ممکن است در اعداد و ارقام و تاریخ ها و اسامی شرکتها ؛ اشتباهاتی دیده شود که کاملا سهوی می باشد .
فراموش نکنید که این فقط یک وبلاگ شخصی می باشد و لزوما دقیق یا مستند نیست .
درمورد نخستین هارد دیسک تاریخ و کامپیوتر مربوطه که از این هارد دیسک غول پیکر استفاده می کرد ؛ به سایت دیجیاتو مراجعه فرمایید .