احکام طهارت.آب جاری
به نام خدا
احکام طهارت . آب جاری
حکم ۳۱: آب جاری آبی است که از زمین بجوشد و جریان داشته باشد مانند آب چشمه و قنات و رودخانه و آب لوله کشی حمام و آشپزخانه در ساختمان.
البته اگر آب لوله کشی ساختمان شامل آشپزخانه و آب حمام و دستشویی و آب لوله کشی متصل به شیر روی حیاط ؛ به آب کر یا منبع آب یا سیستم آبرسانی شهر یا روستا متصل باشد در حکم آب جاری است . اما اگر به آب قلیل مثلا منبع کوچک در حد لیوان متصل باشد در حکم آب قلیل است .
حکم ۳۲: آب جاری و آب لوله کشی اگر چه کمتر از آب کر باشد ؛ چنانچه نجاست به آن برسد و رنگ و بوی آن را تغییر ندهد پاک است .
البته در شرایط خاص حتی با تغییر رنگ و بو ؛ آب جاری و آب کر و آب قلیل و آب لوله کشی پاک می باشند .
حکم ۳۳: اگر نجاستی به آب جاری و آب لوله کشی برسد مقداری از آب که بو یا رنگ اش بواسطه نجاست تغییر کرده است نجس است و سمتی که به منبع یا چشمه متصل است اگر چه کمتر از آب کر باشد همیشه پاک است .
در شرایط خاص، تمام آب جاری یا آب لوله کشی در هردو سمت حتی با تغییر رنگ و بو پاک خواهد بود .
آبهای دیگر رودخانه یا چشمه یا آب لوله کشی اگر به اندازه ی آب کر باشند یا بواسطه ی آبی که تغییر نکرده به آب چشمه یا منبع متصل باشند ؛ پاک خواهند بود .
حتی در صورت عدم شرایط بالا ؛ آب جاری یا آب لوله کشی کماکان پاک است .
حکم ۳۴: آب چشمه ای که جاری نیست ولی بگونه ای است که اگر از آن بردارند همچنان می جوشد مثل آب لوله کشی که جریان آن توسط انسان کنترل و متوقف می شود ؛ چنانچه نجاست به آن برسد و رنگ و بوی آن تغییر نکند کماکان پاک است .
حکم ۳۵: آبی که کنار نهر ایستاده و متصل به آب جاری است اگر نجاست به آن برسد تا وقتی که رنگ و بویش تغییر نکند پاک است .
حکم ۳۶: چشمه ای که مثلا در زمستان می جوشد و در تابستان از جوشش می افتد فقط وقتی که می جوشد حکم آب جاری را دارد .
اما آب لوله کشی چه در هنگام جریان و چه در هنگام توقف ؛ همیشه حکم آب جاری را دارد و پاک است.
حکم ۳۷: آب حوض حمام اگرچه کمتر از آب کر باشد یعنی آب قلیل باشد ، چنانچه به خزینه ای که آب آن به اندازه ی آب کر است متصل باشد ؛ مثل آب جاری است.
حکم ۳۸ : آب لوله های حمام و ساختمان ها یعنی آب لوله کشی شهری و روستایی که از شیرها و دوش ها می ریزد اگر به آب کر متصل باشد ، مثل آب جاری است .
حکم ۳۹ : آبی که روی زمین جریان دارد اما از زمین نمی جوشد مثل آب جوی وسط کوچه یا آب جوی کنار پیاده رو خیابان ؛ چنانچه کمتر از آب کر باشد مثلا در حد آب یک لیوان باشد و نجاست به آن برسد نجس می شود اما اگر از بالا به پایین بریزد ؛ چنانچه نجاست به پایین آن برسد بالای آن آب نجس نمی شود و پاک خواهد بود .